Fototips för hopptävlingar utomhus :)

Om du inte förstår begrepp som bländare, ISO och slutartid eller liknande hänvisar vi er till DETTA inlägg hos Nevnarien.

Det första man ska göra när man komemr till en tävlingsplats är att tänka på var du ska stå. Det viktigaste är nog att se till att ha solen i ryggen. Sedan ska man tänka på hur lång zoom har jag? Har man en kort ska man nog försöka komma nära ett hinder så att det inte blir så långt ifrån. De allra flesta vill ju ha hoppbilder då de fotar på hopptävlingar men tänk på att det kan också bli väldigt fina bilder emellan hindrerna och likaså huvudbilder på hästarna. Så det kan man också tänka på att man har så de springer lite också så du kan fota både huvud och helkroppsbilder mellan hindrena. Sedan tänk på vinklarna. Som jag skulekl säga den bästa vinkeln när en häst hoppar är snett framifrån eller kankse fårn sidan. Rakt framifrån bli sällan ett lika bra resultat. Tänk också på bakgrunderna. Finns det störande moment i bakgrunden?


Bra smickrande vinkel för hästen. Hästen ser glad ut och har verkligen kommit till sin rätta MEN den alltför störande bakgrunden drar till sig blickar och förstör helhets intrycket av bilden.


Motljus bilder blir väldigt sällan bra på tävlingar. Färgerna blir bara dåliga och helt utan kontrast. Så vill du ha de normala bilderna med bra färger undvik motljus. Men vill du ha nått annat kan du få fina effekter i motljus men rekomenderas först när du vet vad du gör.

Tänk också på hästens “pose”. En häst som gapar och det ser ut som ryttaren drar jätte mycket är inte så fint. Försök att fånga när hästen har öronen framåt eller helt enkelt ser nöjd och glad ut helt enkelt?


Skarp bild något underexpponerad men inget men egentligen kan fixa i photoshop men hur bra ser den ut? Inget vidare med hästen som gapar ryttarens min och bilden är helt enkelt tagen id ett dåligt hopp. Helt enkelt en dålig pose och blir bara tråkig att se på.

Dessutom tänk att det ät bättre att fota hästarna på uppväg än på nerväg över hindrena.


(Oredigerad och lite dåliga färger men inget som inte kan fixas i photoshop) Men det jag vill jämföra är denna och den under. Se själva och kolla vilken "pose" ni föredrar hästen i.


(Oredigerad och lite dåliga färger men inget som inte kan fixas i photoshop) För mig är detta ett lätt val att jag föredrar den övre.

När du väl hittat den bästa placeringen runt banan så är det dags att fixa instälningarna. Det bästa är att bara prova sig fram och se vad som blir bra. Men någar riktlinjer är att tänka på slutartiden. Jag kör att jag alltid minst ska ha en slutartid på 1/1000 och om det inte är möjligt inte lägra än 1/500 för att man ska få chansen till så skarpa bilder som möjligt.


Vinkeln är hel fel och posen dålig och dessutom är slutartiden alldeles för lång. Det har resulterat i en suddig bild av troligen handskak och det rörliga motivet som inte hinner frysa.

Sedan bländaren ska man ha på ett rätt lågt tal för att undvika för störande bakgrunder. T.ex en bländare på 5.6 eller liknande. Vill du däremot kanske ha båda ryttare och hästenshuvud kan man köra på en mindre bländare.
ISO ska man som alltid försöka ha så lågt som möjligt när man fotar för att undvika brus.  Men det är bättre att ha en högra ISO än att bilderna blir alldeles för mörka. Men som sagt pröva dig fram!


Var försiktig med exponeringen. Många kameror kan lura en till att överexponera så håll koll!


Förutom de uppenbara felet att hästen är avklippt på mitten är halva hästen alldeles för underexponerad och dessutom brusig. Här borde det används en lägre ISO.

GLÖM INTE! Du kommer att behöva olika inställningar för olika hästfärger. Det är Omöjligt att fota en svart och en vit häst med samma inställning. Du måste alltid hålla koll på detta och ändra annars komemr du besviket se överexponerade skimmlar eller alldeles för mörka svarta hästar.


Typisk överexponerad skimmel. Troligtvis hade det varit en mörk häst före och jag glömt ändra inställningarna.


Underexponerad bild. Bästa exemplet vi hittade. Inget extremfall men verkligen ingen bra exponering.

Sedan ett tips om fokusering. Jag tycker själv om man låter kameran välja fokus punkt själv så vill den gärna fokusera på ryttaren och inte på hästens huvud som man helst vill. Därför har jag att kameran ska fokusera på enbart en fokus punkt. Det gör lite knepigare med kompositioner i bilderna men gör att man kan välja vart fokus och skärpan ska vara och jag tycker man vinner väldigt mycket på det i längden. Och ju större bländare desto noggrannare är det med fokusen!


Fokuset är helt fel! Fokuset är på bogen i stället för i ansiktet på hästen.

Vitbalansen är också mycket viktig. De gör att färgerna i bilden blir bra. Är det molnigt uta är det kankse lämpligt at tställa in vitbalans moln till exempel.


Soligt väder och moln som vitbalans? Ingen bra kombination. Gör alldeles för "varma" färger och bläsen är inte ens vit.


Allseles för kalla färger och hela vitbalansen är alldeles för blå.


Du behöver inte fota varje hinder!Visst det är väldigt kul att fotamen försök inte fota alla hinder det kommer inte gå! Satsa på bra bilder på några hinder i stället!


Behöver jag säga mer? Någon står ivägen FÖRSÖK inte ens fota! Även om hon inte hade stått där hade det blivit en dålig bild men hinderstöd och blommor och annat i vägen.


Bra exponering fina färger bra vinkel. Bara ett problem jag vill inte se hästens bak. Finner inget intresse alls i den. Fota hästen framifrån!

Sedan kolla runt dig. Var kritisk det finns mycket saker i vägen på en hoppbana i övrigt också. Tänk på det när du fotar!


Serisöt!? staket Rör på dig! Upp och säll dig vid staket för sjutton!


Fula skuggor vill vi aldrig ha i bilder!Endare stälelr du hela hästen i skuggan eller hela i ljus något mitt i mellan funkar inte!


Okejj hästar framför hinder? - funkar. Hästar över hinder? - funkar. Hästar bakom hinder? - funkar verkligen inte!

Sedan KLIPP inte av hästarnas kroppsdelar!


Klipp inte av halsen!


Klipp inte av öronen!


Och klipp inte av benen! Uppfattat!?

Var kreativ när du fotar och våga vänd på kameran!


Aldrig fel att göra vända på kameran ^^ Men får en helt annan känsla av att bara byta ledd.


Till sist:
ANVÄND MANUELLA INSTÄLLNINGAR!
Fotade från samma dag den sista bilden är fotade med manuella inställningar



Så lite saker vi lärt oss genom åren! hoppas du lärt dig något :)

/ AnnA  // Nikita


Postat av: REBECCA

har sett dom båda :D hehe <3 kram

2011-07-21 @ 20:57:03
URL: http://magicstory.blogg.se/
Postat av: Elsa

Gud vad jag älskar dig <333 Haha! Bästa rätt/fel grej jag någonsin sett :'D Ska inte klippa hals, bakben eller öron. Lovar ;'D <333 Tack så hemskt mycket! Håller på at lära mig ställa in manuellt... Men allt blir så bakvänt xp Högre si så blir det lägre så ^^'



/Elsa <3

2011-07-31 @ 09:52:46
URL: http://elsich.blogg.se/

Namn:


E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar:

Kom ih�g mig?
RSS 2.0


Ladda ner en gratisdesign p� www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
www.pokercasinobonus.se